person

Energinet

start / Nyheter / Nu energieffektiviseras Boda och Fristad vårdcentraler
projekt
10 januari 2024

Nu energieffektiviseras Boda och Fristad vårdcentraler

Ömangruppen startar nu arbetet med att byta ut alla ventilationsaggregat på Boda och Fristad vårdcentraler i Borås kommun. Fastigheterna ägs av Hemsö Fastighets AB som är en av Ömangruppens återkommande samarbetspartners.

– Det känns bra att vi får möjlighet att samarbeta igen. Vi har arbetat tillsammans i andra projekt tidigare, även om de inte varit så här stora. Och vi tror och hoppas på samma enkla och smidiga process, säger Daniel Mandel, förvaltare på Hemsö. 

Stor skillnad för hyresgästerna
Fastigheterna i Boda och Fristad innehåller vårdcentral, tandvård, familjecentral, apotek och rehabmottagningar. De har en del likheter men också många skillnader, då den ena är betydligt större än den andra. Men gemensamt är att båda har 30 år gamla aggregat. 

– Bytet kommer därmed att innebära en stor skillnad i både drifteffektivitet, driftsäkerhet och ljudnivå för hyresgästerna. Vi kommer kunna lita på att de fungerar som de ska och slipper dessutom reparationer. Det är också en fördel att Ömangruppen utför entreprenörerna på båda fastigheterna, eftersom det ger en hel del samordningsvinster, säger Daniel Mandel. 

Smart styrning
Hemsö har valt att ta ett helheltsgrepp kring ventilationen, och samtliga aggregat byts ut mot nya energieffektiva ventilationsaggregat. Aggregaten kommer också att kopplas upp mot Hemsös styrsystem, vilket gör det möjligt att genomföra driftövervakning och justeringar på distans. 

– Detta kommer generera en säker drift, samtidigt som vi kan garantera en god ventilation för våra hyresgäster, säger Daniel Mandel.

Ömangruppen samarbetar i projektet med leverantören IV Produkt – en partner som även de lägger stor vikt vid energieffektivitet och hållbarhet. 

– Det här är två spännande projekt där gamla trötta aggregat ersätts mot nya friska. Hemsö är måna både om sina fastigheter och vad de lämnar för avtryck på miljön – det är sådan beställare som vi och IV Produkt helst jobbar tillsammans med, säger John Ragnar, verksamhetschef på Ömangruppen i Borås.

Kontakta oss!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er att spara energi? Läs mer om våra lösningar och kontakta oss för ett möte.