person

Energinet

start / Nyheter / Optimerad värme och kyla i Vida Arena – Lakers valde hållbar helhetslösning
projekt
13 december 2023

Optimerad värme och kyla i Vida Arena – Lakers valde hållbar helhetslösning

För Växjö Lakers som äger och driver Vida Arena i Växjö är det en förutsättning att värme, kyla och ventilation fungerar, utan att dra onödigt mycket energi. Med Ömangruppens hjälp har Lakers de senaste åren lyckats spara både energi och pengar, och dessutom fått ett bättre inomhusklimat.

– Vi har en jättestor energislukande byggnad och vill göra det vi kan för både miljö och ekonomi. Ömangruppen är vår självklara partner, eftersom de är experter på inomhusklimat, säger Johan Markusson, vd på Växjö Lakers. 

Värme och kyla ska samsas
Verksamheten inne i Vida Arena är komplex. Samtidigt som stora mängder is behöver hållas kall ska besökarna, restauranggästerna och medarbetarna mötas av en behaglig inomhustemperatur. Ett bra styrsystem där man får överblick och kan justera värme, kyla och ventilation har därför varit viktigt för Växjö Lakers. 

– Det är ett ständigt pågående arbete och med hjälp av de rapporter och diagram vi får, kan vi hela tiden följa hur vi ligger. Och när det finns saker att skruva på kring värmen, kylan eller inte minst fukten så gör Ömangruppen det, säger Roger Johansson som är fastighets- och driftsansvarig på Växjö Lakers. 

Att hålla rätt luftfuktighet i hallen är en av utmaningarna dels teknikmässigt men även energi- och kostnadsmässigt. Genom att mäta fuktinnehållet i luften ute och inne och så kan Ömangruppen med hjälp av styrningen under vissa driftfall använda sig av uteluft för att avfukta ishallen. Det sparar energi då man endast behöver värma upp torr uteluft.

– Just luftfuktigheten är en stor utmaning i alla hockeyarenor. Men med hjälp av en så kallad sorptionsavfuktare har Ömangruppen lyckats få till ett bra klimat, samtidigt som energiförbrukningen minskat drastiskt, säger Roger.

Minskade värmekostnader
Mellan 2022 och 2023 minskade Vida Arenas fjärrvärme-användning med 200 megawattimmar. Mellan januari och november 2023 var minskningen över 20 procent. Det innebär såklart också förändrade kostnader för Växjö Lakers. 

– Man märker att Ömangruppen kan det här. Kostnaderna går ner, utan att vi behöver göra avkall på komforten här inne i arenan. Och vi är inte färdiga. Varje månad har vi ett energimöte där vi tittar på hur vi kan optimera systemet ytterligare. Det handlar till exempel om hur vi kan kapa de effekttoppar på el som uppstår under matchdagarna, säger Roger Johansson.  

Och vd:n Johan Markusson vill också skicka med ett råd till andra företagare som äger eller driver en stor fastighet som kräver mycket energi och el.  

– Jag tycker att man ska undersöka alla möjligheter som finns och vara nyfiken på hur tekniken kan hjälpa till. Sätt energifrågan högt på priolistan och ta hjälp av en extern part som har expertisen hos sig – det tjänar du på.

Kontakta oss!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er att spara energi? Läs mer om våra lösningar och kontakta oss för ett möte.