person

Energinet

start / Nyheter / Långsiktiga relationer på 30 orter: “Det lokala teamet är nyckeln”
30 år
10 juni 2024

Långsiktiga relationer på 30 orter: “Det lokala teamet är nyckeln”

Ett mini-kontor där bordet fick agera både skrivbord och matbord, en 25-åring med bra kontakter och en stor dos hårt arbete. Så startade Ömangruppens första kontor utanför Växjö – det i Jönköping. 29 år senare hittar vi fortfarande Peter Arvidsson i Jönköping, men i en nygammal roll.

– Jag är fortfarande lika engagerad idag som när vi var ett fåtal anställda. Men jag är inte inne och petar lika mycket i detaljer nu. Varje kontor ska känna att de har ett stort förtroende och mandat, säger Peter som från och med 1 maj är vd för Ömangruppen. 

Blåkläder på förmiddagen och finkläder på eftermiddagen

Peter Arvidsson var bara 25 år när han och Anders Öman bestämde sig för att starta ett kontor i Jönköping. Med från start var även Bruno Hagenfjärd som lämnade en trygg arbetsgivare för en anställning i det nystartade bolaget. 

Kontoret bestod av en liten kur i en före detta byggvaruhandel, med bara ett litet skrivbord som vid lunchtid blev matbord. Antalet kunder var från början noll. 

– Vi hade ingen riktig strategi förutom att vi jobbade väldigt hårt och trodde på det vi gjorde. Vi hade en del kundkontakter med oss, men merparten var nya. 

Ett mantra för Peter har alltid varit vikten av avtalskunder och långsiktiga relationer, så redan tidigt var detta ett fokus. Peter kommer ihåg hur han bytte blåkläder mot finkläder i fläktrummet, för att hinna med kundbesök på eftermiddagarna. 

Personkemi och engagemang 

I samband med etableringen i Jönköping annonserades tjänsten som platschef och servicetekniker ut i lokaltidningen. Man använde en pingvin som symbol i annonsen, en bra symbol för kyla och kylteknik. Pingviner fanns med i några ytterligare annonser och Ömangruppen gjorde även en tidning som fick namnet Pingvinen. 

–  Det hela var mest en kul grej för att skapa lite snack om oss och för att hitta nya medarbetare. Vår marknadsföring har, som tur är, utvecklats med tiden, konstaterar Peter.

En del som fick jobb hos Ömangruppen i Jönköping hade egentligen inte alls rätt utbildning, någon körde bärgningsbil och någon var svetsare. Men personkemin och engagemanget fanns där så med en rejäl dos internutbildning blev de värdefulla medarbetare och en del jobbar kvar än idag. 

– Visst är utbildning viktigt och på en del tjänster måste man ha behörighet. Men inställning och engagemang är ändå viktigast. Så är det fortfarande, och rekrytering är ju verkligen en lika central fråga idag, säger Peter.  

Luleå till Malmö

Ett år efter att Jönköpingskontoret startats anställdes Ulf Dahlquist som platschef i Växjö, verksamheten växte och nya kontor etablerades. Man bestämde sig för att starta upp i Borås, Gislaved, Nässjö och Älmhult. Och efter det har det blivit många fler. Idag finns Ömangruppen och systerföretaget Axcell Fastighetspartner på över 30 platser i landet. Från Luleå i norr till Malmö i söder. Och trots att man idag är ett nationellt bolag, är affärsidén för Ömangruppen densamma nu som då – att bygga långsiktiga relationer på lokal nivå och skapa värde för den enskilde kunden.

– Vi är många som kan stötta och skapa förutsättningar, men det är alltid medarbetarnas driv och kunskaper om kunden som är nyckeln. Det är också roligt att se att de olika kontoren runt om i landet har ett utbyte – de sporrar och inspirerar varandra för att på så sätt bli bättre, säger Peter. 

Här finns vi!
Kontakta ditt närmaste Ömangruppen-kontor