person

Energinet

start / Nyheter / 30 år med Anders Öman
30 år
19 februari 2024

30 år med Anders Öman

Från enmansföretag till 150 medarbetare. Från Växjö till hela södra Sverige. Vi frågade Anders Öman om hans starkaste minnen under Ömangruppens 30 år. Och vad han är mest stolt över.

Mitt under brinnande finanskris i början av 1990-talet bestämde sig 31-årige Anders Öman för att säga upp sig och starta eget. Så föddes Öman Klimatteknik, som senare fick namnet Ömangruppen. 

– Lågkonjunkturen gjorde att många såg om sitt hus och blev mer intresserade av att spara energi och pengar. Mitt erbjudande låg helt enkelt rätt i tiden och jag tecknade avtal med bland annat Lammhults möbler och Ica, säger Anders Öman. 

Foten i högläge 
Till en början jobbade Anders Öman ensam i bolaget. Men uppdragen blev fler och fler och efter några månader anställde han en kyltekniker som direkt fick ta ett stort ansvar.  

– Dagen innan han skulle börja var jag ute i trädgården och råkade såga mig i foten. Jag hade otroligt ont och kunde bara sitta med foten i högläge, så på min nya medarbetares första dag fick jag förklara att han måste åka ut på alla jobb själv. Om man ska se något positivt i det så var det att jag kunde ägna mig helt och hållet åt kundkontakten. Det gjorde att vi fick mer jobb och kunde anställa fler.  

De första tre åren anställde Öman Klimatteknik en ny person i månaden. 1995 startade man kontor i Jönköping och därefter etablerade man sig i Borås. 

– Målet var att växa med 15 procent varje år. Det trodde ingen på till en början, men det gjorde vi och har faktiskt gjort det sedan dess, säger Anders Öman. 

“Det är jag mest stolt över”
Allt kan tyckas ha gått som på räls under de 30 åren, men resan har även bestått av tuffa utmaningar. Som när Anders Öman bestämde sig för att göra ett förvärv av ett stort bolag som fanns i Kalmar, Malmö och Lund. På pappret såg det ut att vara ett välskött företag, men det visade sig vara en fasad.

– Vi insåg snabbt att alla kunder var missnöjda med allt – det var som att öppna Pandoras ask. Medarbetarna möttes av hårda ord varje dag och det var hemskt för dem att gå till jobbet. Vi förlorade också mycket pengar till en början. Men alla gav verkligen allt för att göra kunderna nöjda och för att vi skulle bygga upp fungerande kontor i hela södra Sverige. Vi lyckades till sist och den resan är nog det jag är mest stolt över när jag ser tillbaka på de 30 åren, säger Anders. Lämnade men stannade kvar

1997 startade Anders Öman ishockeyföreningen Växjö Lakers, som snart började ta upp mer och mer av hans tid. 2003 startade han Kärnhem Fastigheter som bygger och säljer bostäder. Även det låg rätt i tiden. Men Anders har aldrig helt lämnat Ömangruppen. Han är fortfarande en av delägarna och sitter i styrelsen. Och även fastän mycket inom Ömangruppen har förändrats på 30 år, så är affärsidén fortfarande densamma – att vara fastighetsägarens trygga partner inom klimat, energi och miljö.  

– Visst har det blivit mer komplext med ny teknik och en betydligt större marknad. Men Ömangruppens kärna är densamma – vi jobbar inte inom något särskilt fack utan utgår från kundernas behov och erbjuder en helhetslösning för deras fastighet. Vi moderniserar, effektiviserar och fyller på med bra människor som har djup och bred kunskap. 

Och intresset hos fastighetsägare att spara energi bara ökar. Trenden är precis lika positiv idag som 1994, menar Anders. 

– Jag tror det finns många viktiga och spännande saker att utvecklas inom för Ömangruppen, exempelvis facility management och fler digitala verktyg. Viktigast är att allt vi gör förenklar för kunden – det är de som ska tjäna på att ha oss som partner, säger Anders.