person

Energinet

start / Kundcase / Ömangruppen levererar energieffektiva lösningar till Edströms
energi
projekt
04 november 2022

Ömangruppen levererar energieffektiva lösningar till Edströms

Plats: Jönköping
Kund: Edströms
Tjänst: Energibesparing

Energikostnaderna fortsätter att öka och likaså efterfrågan på Ömangruppens tjänster. Edströms i Jönköping, som är en helhetsleverantör av maskiner, verktyg och industritillbehör, är ett av många företag där energiförbrukningen inte hunnit eller behövt ses över förrän nu.

  • – Vi har tidigare lagt allt för lite tid åt vår energiförbrukning men liksom för många andra har de ökade priserna gjort att vi behövt ta hjälp. Vi har installerat solceller och tilläggs isolerat taket. Nu kände vi att vi behövde vända oss till Ömangruppens expertis för att få hjälp att fortsätta energiarbetet, säger Bo Andersson, inköpsansvarig på Edströms.

En lyckad energianalys

En energianalys innebär att man genom timvärden går igenom energiförbrukningen på timnivå och på så sätt kan konstatera förbrukningsmönster. Det har lett till optimering både i ventilation och värmesystem med goda resultat.

  • – Energianalysen gav oss koll på Edströms energiförbrukning på timnivå. På så sätt kunde vi lära känna fastigheten och se vart möjligheterna till att optimera och effektivisera installationerna fanns. Det ledde till bra underlag för åtgärder som kommer att kapa effekttoppar och spara energi, både vad gäller fjärrvärme och el. Dessutom bidrar det även till ett förbättrat inomhusklimat, säger Ömangruppens energikonsult Oscar Josefsson.

Uppkoppling mot PropTech Connect

Närmast ska två ventilationsaggregat bytas ut och det ska installeras mer effektiv uppvärmning av lokalerna. Dessutom kommer styrsystemet bytas ut i fjärrvärmecentralen. Dessa åtgärder gör det möjligt att koppla upp samtliga av fastighetens system mot Ömangruppens molntjänst, PropTech Connect. Med PropTech Connect kan Edströms få en större övergripande bild av till exempel inomhustemperatur och energianvändning på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt vilket skapar en bra insikt för kund.

  • – Ömangruppen har varit väldigt engagerade och utbildat oss i hur vi ska tänka kring energi. Vi har nu flera lösningar som kommer hjälpa vårt framtida energiarbete och vi ser redan nu hur vi börjat sänka våra energikostnader, avslutar Bo Andersson.

2023

2023 ser ut att bli ett bra år för båda parter. Förutom en effektiviserad energiförbrukning firar Edströms 75 år. Vad gäller Ömangruppen väntar fler omfattande projekt.

 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag?

Kontakta ditt närmaste Ömangruppen-kontor