person

Energinet

start / Nyheter / Ömangruppen stödjer projekt i Uganda
18 december 2017

Ömangruppen stödjer projekt i Uganda

Även i år har Ömangruppen beslutat att skänka pengar till välgörenhet. I år har vi valt att stödja The Fortress som idag driver ett hem för unga gravida flickor i Kampala, Uganda. Flickorna kommer från mycket utsatta förhållanden och behöver alla hjälp de kan få. Pengarna går i år till ett byggprojekt där The Fortress inom fem år ska kunna bygga ett säkert hem där man ska kunna ta emot många fler utsatta flickor än de kan idag i det hus de nu hyr inne i Kampala. Byggprojektet kommer ske på en tomt som organisationen redan äger och har en total budget om ca 1,5 MSEK.

Att vara ung och gravid är att vara en av samhällets mest marginaliserade grupper världen över. I Uganda har 33% av kvinnorna fött barn innan deras 18-årsdag. Majoriteten av dem kastas ut på gatan, där sjukdomar, prostitution och fattigdom blir deras vardag. Hösten 2011 startades därför The Fortress – ett hem för gravida tonårstjejer i Ugandas huvudstad Kampala. Här får unga tjejer mat, tak över huvudet och medicinska förutsättningar för att överleva sin graviditet. Initiativtagarna var då fem socionomstudenter från Göteborgs Universitet och en Ugandisk socialarbetare vid namn Josephine Nsubuga. 2017 står fortet fortfarande kvar. På hemmet i Uganda hjälper The Fortress tjejerna med:

 

  • ökat självförtroende och självkänsla
  • sjukvård under och efter förlossning
  • utbildning i föräldrarskap
  • workshops i livskunskap
  • finansiering av fortsatta studier
  • förberedelser och planering inför livet efter tiden på The Fortress

Verksamheten i Uganda drivs av organisationen Woman of Purpose International (W.O.P.I). Finansieringen sköts huvudsakligen av den ideella föreningen The Fortress Sverige, som via sitt säte i Göteborg arrangerar insamlingsevent, smyckesförsäljning och värvar månadsgivare till projektet. Idag har vi 70 månadsgivare som bistår hemmet med 50-500 kr varje månad. Nu vill vi nå högre.

Sedan starten av verksamheten har det varit tydligt att The Fortress behövs; hemmet har tagit emot fler tjejer än vad det finns plats för. Idag finns vi i ett hyreshus i centrala Kampala, men vill till egenägd mark. Detta skulle innebära en kostnadsbesparing i att slippa hyra samt bidra till ökad självförsörjning. Framförallt skulle det innebära att fler tjejer kan överleva sin graviditet.

Marken där ett framtida The Fortress ska stå ägs redan av W.O.P.I. som nu arbetar tätt med en arkitekt och en jurist för att säkerställa att bygget ska gå rätt till. Totalkostnaden är beräknad till 1,5 milj sek, och flera finansiärer är inblandade i projektet. Hemmet kommer att byggas i två etapper, med en första etapp som gör det möjligt att flytta nuvarande verksamhet till den nya tomten.

I Uganda finns Josephine som driver detta projekt på plats och som är mycket proffsig och vet vad hon sysslar med. Om man vill ställa direkta frågor om föreningen eller om projektet kontakta gärna Evelina Westberg som är kassör och en av grundarna till The fortress, telefonnummer finns på hemsidan www.thefortress.se