person

Energinet

start / Nyheter / Ömangruppen bidrar till En godare jul
17 december 2019

Ömangruppen bidrar till En godare jul

Likt tidigare år har Ömangruppen beslutat att skänka julklapps- och julkortspengar till välgörenhet. I år skänker vi ett bidrag till organisationen Givewatts som driver projekt i Östafrika där de distribuerar hållbara energilösningar till hushåll som saknar tillgång till elektricitet. Vi ger i år även ett bidrag till Cancerfonden.

Givewatts är en ideell förening som grundades i Sverige 2010 med visionen att utrota energifattigdom i världen. Genom distribution av småskaliga energilösningar, som solenergilampor och energieffektiva spisar, blir det möjligt för hushåll i fattiga områden att spara pengar samtidigt som det frigör mer tid för studier, framförallt för unga kvinnor.

I år uppmärksammar Givewatts julkampanj kenyanska skolbarn och deras familjer i de västra delarna av Kenya, runt Viktoriasjön. Dessa områden saknar till stora delar tillgång till elektricitet och hushållen använder ved, fotogen och träkol för att lysa upp på kvällen och för att laga mat. Tillgång till en ren och effektiv energilösning påverkar utbildning, ekonomi, hälsa och miljö både på kort och lång sikt.

Läs mer på givewatts.org

Änglar mot cancer

Ömangruppen har i år valt att även ge ett bidrag till Cancerfonden. Vårt bidrag skänker vi via insamlingen Änglar mot Cancer, ett projekt som drivs av Lisa Liv och Petra Stenqvist i Jönköping och startades 2017 när Lisa själv drabbades av cancer.

Enligt Cancerfonden är det en av tre som drabbas av cancer. Genom att finansiera cancerforskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare jobbar Cancerfonden för att fler ska överleva sjukdomen och att färre ska drabbas.

Läs mer om projektet och insamlingen