person

Energinet

start / Nyheter / Mio satsar på solenergi från Ömangruppen
14 december 2017

Mio satsar på solenergi från Ömangruppen

Allt fler fastighetsägare vill investera i solenergi. Därför har Ömangruppen utvecklat ett helhetskoncept där solcellsinstallationen integreras med lösningarna för ventilation och kyla, för trygg drift och optimerad energieffektivitet.

– Mios nya fastighet i Uppsala är ett skolexempel, konstaterar Ömangruppens försäljningschef Ulf Dahlqvist.

Brofast AB är en av Mios största franchisetagare med ett femtontal möbelbutiker runtom i Sverige. Som fastighetsbolag har Brofast profilerat sig inom hållbarhetsområdet och när det var dags att bygga ny Mio-butik i Uppsala stod önskemålet att driva fastigheten med solenergi högt upp på önskelistan. Uppdraget gick till Ömangruppen som kunde ta ett helhetsansvar för installationen.

– Solpanelerna planerades in som en del av hela systemet för ventilation, kyla, vvs, el och styr. På det här sättet blir solenergianläggningen optimerad för fastigheten utan att bli vare sig över- eller underdimensionerad, säger Ulf Dahlqvist.

Ömangruppen har planerat, installerat och driftsatt anläggningen som omfattar en fastighetsyta på 6 000 m2 och takmonterade solcellspaneler motsvarande 900 m2. Elen från solcellerna används i butikens dagliga drift och sammanlagt räknar Brofast med att solcellerna ska stå för cirka 30 procent av den totala elförbrukningen.

Intresset för solenergi har stigit markant under 2017. Ömangruppen har fördubblat antalet installationer under året.

Efterfrågan drivs både av ett ökat intresse för miljö- och energifrågor men självklart också av de statliga subventionerna, tror Ulf Dahlqvist.

– Att vi ska kunna möta kundernas frågor och önskemål med trygga och väldokumenterade lösningar är en självklarhet. Ömangruppen har ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor och solenergi är en kompetens som ingår som en naturlig del i vår värdekedja.

 

För mer information kontakta gärna:

Ulf Dahlquist, försäljningschef 0470-70 27 02,  ulf.dahlquist@omangruppen.com