person

Energinet

start / “Man växer in i rollen”
medarbetare
21 april 2022

“Man växer in i rollen”

Namn: Stefan Nykvist
Ort: Jönköping

Med en bakgrund inom industrin och ett stort intresse för teknik kom Stefan Nykvist in i Ömangruppen för 17 år sen. Idag arbetar han med statusbesiktningar, service, felsökningar och reparationer och har under sin tid på företaget lärt sig arbetet från grunden.

– Tidigare jobbade jag på industri och byggde oljepannor. Jag kom i kontakt med några medarbetare på Ömangruppen och de tipsade om mig, det var så jag kom in i företaget.

Vad fick dig att börja på Ömangruppen?
– Jobbet var väldigt monotont inom industrin och så gillade jag inte snacket och de grupperingar som kan bli inom industrin. Det här jobbet är jättebra, det är mycket friare och man får styra sin egen tid. Speciellt när man jobbat här så länge som jag och byggt upp kundrelationer, jag får många jobb direkt från kunderna hela tiden.

Hur har du utvecklats inom företaget?
– Jag började som servicetekniker år 2001 och gick då ventilationsutbildning i ett antal steg. Efter det gick jag kylutbildning. Några år senare läste jag in begränsad behörighet på el i en distansutbildning. Det är något som alla servicetekniker behöver, för att kunna arbeta i apparatskåp och jobba med styr och regler. Men det går att göra ganska mycket utan el-utbildning, så under tiden du utbildas kan du till exempel göra lagerbyte och montera.

Vad är viktigt när man är ny i branschen?
När man börjar som servicetekniker är det viktigt att man känner stöd hos de mer rutinerade kollegorna. Det tycker jag vi är bra på inom Ömangruppen, det finns alltid folk att ringa till om det är problem med något. Och så hjälps vi åt, för alla är ju inte experter på allt. Jag kom in i jobbet ganska snabbt eftersom jag alltid har hållit på att skruva och meka, både med motorcyklar och bilar.

Vad är det bästa med att jobba på Ömangruppen?
Det är mest friheten, att man sköter sig själv ganska mycket. Det är kul att lära sig nya saker. Sen tycker jag att vi har bra chefer som litar på att man gör det man ska.

Vilka egenskaper krävs för att klara jobbet?
– Det är en fördel om man har lätt att prata med folk och gillar att ha kontakt med kunder. Det handlar mycket om att kunderna får förtroende för en när man är ute hos dem. Jobbet har allt ifrån enkla arbetsuppgifter till väldigt avancerade arbetsuppgifter, så man växer in i rollen genom åren och får samtidigt mer självförtroende. Det tar tid att bli en rutinerad servicetekniker, så det gäller att man har tålamodet.