person

Energinet

start / “Man behöver vara en lugn och sansad problemlösare”
medarbetare
21 april 2022

“Man behöver vara en lugn och sansad problemlösare”

Namn: Jens Karlsson
Ort: Oskarshamn

Jens Karlsson arbetar som kyltekniker på Ömangruppen i Oskarshamn. Hans arbetsdagar består bland annat av akutjobb och servicebesök hos kunder. Han jobbar också som teknikansvarig inom kyla och trycksättning i regionen.

– Sedan 2014 har jag jobbat med underhåll och service på OKG, men efter årsskiftet blev det en nystart för mig. Framöver kommer jag vara ute hos olika kunder och jobba med kyla och ventilation. Jag ingår också i företagets kvalitetsgrupp för trycksättning och kyla, och kommer att arbeta med kvalitetssäkring, rapportering och utbildning inom vårt arbete med kylanläggningar.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag gick industriprogrammet på gymnasiet, men tyckte att det var tråkigt att stå på en industri och valde att läsa till kyltekniker. Efter det jobbade jag med kyla och ventilation på ett företag i Malmö. År 2014 började jag här i företaget och blev stationerad på OKG i Oskarshamn.

Vilka egenskaper krävs för att klara av ditt jobb?
– Som kyltekniker måste man vara självständig och kunna hantera att det finns stressiga perioder, framförallt under den varma delen av året då det är mest akutjobb. Man bör vara en lugn och sansad problemlösare.

Hur ser en arbetsdag ut?
– Dagarna ser oftast olika ut eftersom det kommer in en del akutjobb. Man har en grundplanering för veckan, men sen när veckan har gått så kan all tid ha gått åt till andra, mer akuta jobb. Det är då viktigt att man har en bra planering och koll på läget så att man håller det man har lovat till kunder.

Vad tycker du om att arbeta på Ömangruppen?
– Jag tycker det är bra och jag ser positivt på framtiden här. Det finns mycket bra folk i företaget. Det är smidigt för min del att vi ska samarbeta mer mellan våra kontor i regionen eftersom jag bor i Virserum som ligger centralt mitt emellan kontoren.

Vad är det bästa med ditt jobb idag?
– Det bästa är friheten man har. Man är själv ansvarig för att se till att saker bli gjorda. Jag är inte gjord för att vara på samma ställe hela tiden och tjusningen med denna branschen är att man får träffa mycket folk.

Skulle du rekommendera någon att söka jobb hos Ömangruppen?
– Ja, absolut, det är ett bra ställe att vara på. På filialen i Oskarshamn är vi ett bra gäng. Man är betrodd och har bra verktyg och förutsättningar för att göra ett bra jobb.