person

E-vakt

start / “Här finns mycket kompetens i samma hus”
styr- och reglerkonsult
21 april 2022

“Här finns mycket kompetens i samma hus”

Namn: Fredrik Gustafsson
Ålder: 35
Ort: Växjö

Fredrik Gustafsson utbildade sig först till elektriker och valde senare att vidareutbilda sig inom styrsystem för smarta fastigheter. Han kommer närmast från Nordomatic och är en av de nya styr- och reglerkonsulter som började på Ömangruppen i Växjö i februari 2020.

– Det har varit mycket nytt att lära sig kring praktiska rutiner här i början, men det känns positivt och spännande. Jag har trevliga kollegor.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag gick elprogrammet på gymnasiet och efter det jobbade jag som elektriker i ett antal år. Efter det pluggade jag KY-utbildningen Styrning av intelligenta hus. Efter examen fick jag jobb på Nordomatic där jag jobbade i åtta år innan jag började här på Ömangruppen.

Vad gör man som styr- och reglerkonsult?

– Man styr bland annat systemen för ventilation, värme och kyla i fastigheter för att få ett bra inneklimat. Jag jobbar mycket med programmering och gör konstruktioner för anläggningar som jag sedan åker ut och driftsätter på plats i fastigheten. Allt fler system blir uppkopplade för att man ska kunna övervaka fastigheten på distans, förebygga haveri och få ner driftskostnader.

Varför valde du att börja på Ömangruppen?

– Här finns tekniker som är specialister på ventilation, kyla och energi under samma tak, så det är mycket kompetens i samma hus, vilket gör att vi kan samarbeta och ta hand om helheten i kundernas fastigheter på ett bra sätt. Sen var också det roligt att få jobba ihop med min tidigare kollega Henrik Gruce igen, som började på Ömangruppen samtidigt.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att det är så omväxlande. Ena dagen sitter man och programmerar, nästa dag får man vara ute i verkligheten hos kunderna.