person

Energinet

start / Nyheter / 25 år på Ömangruppen
30 oktober 2020

25 år på Ömangruppen

Mats-Olof Bengtsson har jobbat på Ömangruppen i Växjö i 25 år. Både tekniken och företaget har genomgått en stor utveckling under dessa år, menar Mats-Olof, servicetekniker. Ömangruppens sätt att vara ett välstrukturerat företag, att göra sin personal delaktig i företaget och bra arbetskollegor har gjort att Mats-Olof har trivts bra under alla dessa år.

Med utbildning som kylmontör och erfarenhet inom kyla, valde Mats-Olof att börja på Ömangruppen i november 1995. Företaget hade då bara funnits i ett år och hade endast ett fåtal anställda. Mats-Olof hade tidigare jobbat med privata bostäder men kände att det lockade att få jobba med större anläggningar, som industrier och fastighetsägare, och ställas inför större utmaningar.

– Jag började som kylmontör, men eftersom det då var ett litet företag fick man även lära sig bland annat styrmontering och service. Man fick hugga i där det behövdes helt enkelt, säger Mats-Olof Bengtsson som nu jobbar med det mesta inom service av kyla, värme och ventilation.

Tekniken har utvecklats mycket under åren och framförallt är det miljökraven och elektroniken som har bidragit till förändringarna. Nu satsas det mycket på naturliga kylmedel, som exempelvis koldioxidanläggningar, särskilt i stora fastigheter.

– Eftersom tekniken har utvecklats så mycket så har man hela tiden fått anamma både nya och gamla metoder och då också skaffat sig en mycket bredare kunskap, anser Mats-Olof.

För Mats-Olof handlar det mest om servicejobb idag och med sin breda kunskap får han även hjälpa till att lära upp många nya servicetekniker, vilket han uppskattar. Med servicejobben kommer också mycket kundkontakt vilket är en av anledningarna till att han trivs så bra på företaget.

Ömangruppen har vuxit mycket de senaste 25 åren och har idag ca 180 medarbetare på 18 olika orter runt om i landet. Mats-Olof förstod tidigt att Ömangruppen var ett företag som skulle växa, både på grund av företagets driv men också den breda kunskapen som fanns.

​​– Ömangruppen har verkligen växt på bredden kan man säga. Vi har fått mer kunskap, vi är numera ett komplett företag och vi har helhetslösningen, menar Mats-Olof.

På bild: Filialchef Patrik Lyckman uppvaktar Mats-Olof Bengtsson.